maandag 30 mei 2011

Van meeuwen langs de branding…..

Zaterdag kreeg ik het blok van mei in mijn brievenbus. Iedere maand krijg ik een blok dat door een van de leden van de Blok van de Maand club voor me gemaakt is thuis gestuurd. Ik heb dit jaar gekozen voor 12 verschillende blokken en omdat ik niet bijgehouden heb welk blok ik naar wie heb gestuurd is het iedere keer een verrassing.

Voor de maand mei kreeg ik het blok “Meeuwen langs de branding” gemaakt door Erika.

Blok 11 - Erika

Het is prachtig gemaakt en past fantastisch bij de andere blokken die ik al ontvangen heb. Het is zo leuk om deze blokken te ontvangen. Ik maak er meteen een foto van en stop deze in de map bij de naam van degene die het blok stuurde. Het nieuwe blok hangt de hele maand aan mijn quiltwal, zo is het met recht een blok van de maand………

woensdag 25 mei 2011

Van waar ik blij van wordt…..

Vanochtend liep ik in alle vroegte – 6.15 uur – in mijn tuin. Het was nog fris, de lucht was schoon en er stond een beetje wind. Ik ben heel erg fel in het onderhoud van de planten die in potten staan, ik vertroetel en verzorg ze en houd het waterpeil op orde. Ik was bezig om wat oude, verwelkte bloemetjes uit een plant te halen, toen mijn oog toevallig viel op de eerste papavers die open waren. Ineens realiseerde ik me dat ik daar heel blij van werd.

P1080855

Altijd sta ik weer versteld van de perfecte kleur en de dikte (of dunheid?) van het blad. Het doet me denken aan crêpepapier, ook zo fijn en kwetsbaar. Blijkbaar levert papaver goede kwaliteit voor honing want de bijen kruipen er bij bosjes in en uit. Als je goed kijkt zie je dat op de foto.

Niet alleen de papaver stond te pronken, de pioenroos – mijn favoriete bloem – stond trots met een van zijn knoppen wijd open. Nog meer om blij van te worden!

P1080860

Na al dat moois maakte ik een heerlijke koffie verkeerd en zat vanachter glas (want het was nog echt fris) al het moois te bewonderen. Omdat het – volgens de weersvoorspelling – de laatste mooie dag van deze week zou zijn, haalde ik het beddengoed af en draaide snel mijn eerste was. Tijdens het wasproces kon ik mooi even naar het tuincentrum, want in mijn roos op stam zit iets wat er niet hoort te zitten. Wat het precies was wist ik niet, dus nam ik maar een takje mee in een doosje. Van de uitslag hiervan werd ik minder blij, maar er was gelukkig iets aan te doen, dus proberen we dat maar eens. Natuurlijk ben ik even langs de hele kleurenpracht aan planten gelopen en heb me niet kunnen inhouden. Ik heb lupines en malva gekocht. Van ieder een roze en een paarse. (Zou ik iets met roze hebben?)

lupine

MalvaAlceaFast040624

Nog net voor de was aan de lijn kon stonden de planten in de border, weer iets om blij van te worden.

waslijn

Het zal wel verschrikkelijk ouderwets zijn maar lakens die lekker buiten in de zon en de wind hebben gewapperd voelen toch anders aan dan lakens die in huis of in de droogtrommel zijn gedroogd. Weer iets om blij van te worden.

Het was zo’n lekker weer dat ik besloot op mijn fiets naar Dorry te rijden, ik had nog een lapje nodig voor mijn Hearts Desire. Ze had bijna hetzelfde rose Lecientje dat ik nodig had, was dat even boffen! Weer iets om blij van te worden. En omdat ik in een quiltwinkel net zoiets is als een kind in een snoepwinkel kon ik het niet laten om nog wat andere stofjes uit te zoeken.

P1080870

Dolblij met mijn nieuw verworven schatten fietste ik de bijna 10 kilometer terug naar huis, mijn mp3 spelertje aan, de wind in de rug, de zon op mijn haren, dit was gewoon een hele dag om blij van te worden…..

easter

 

dinsdag 24 mei 2011

Van Wips op woensdag ….

Sinds een tijd ben ik lid van de Yahoogroep van Esther Aliu. Ik bewonder vooral haar stencil en quilt werk. Deze week is Esther gestart met haar WOW oftewel Wips on Wednesday. Wel leuk dat het in de Nederlandse vertaling ook WOW is.

wip

Officieel is het hier nog geen woensdag, maar omdat ik graag mee wil doen begin ik vandaag er mee.

Mijn WOW is mijn Tail Feathers,  een quilt voor Jongste DD waar ik al een tijdje mee bezig ben. Het appliqué- en stitchwerk is met de hand gedaan, de rest met de machine. Het quilten doe ik met de hand, iedere dag minimaal 3 draadjes. Een lerares quilten vertelde me eens dat zij dat deed en dat vond ik zo’n goede tip dat ik hem opvolg. Iedere dag probeer ik drie draadjes te doen en langzaam aan begint het wat te lijken.

Tail Feathers

Tail Feathers II

Ik moet nog heel wat draadjes, maar ik ga stug door………

easter

zondag 22 mei 2011

Van ineengestrengelde liefde, een gemis en een afsluiting ……

Een tijdje terug schreef ik over de BOM van Esther Aliu Hearts Desire en liet ook meteen zien wat ik al gemaakt had daarvan. Helaas is het daarna stukken minder snel gegaan met de volgende blokken. Blok 3 was weer net zo’n bewerkelijk blok als het tweede blok, maar dit moest drie keer gemaakt worden. Alles wat ons verteld werd was dat het in verschillende richtingen in de quilt verwerkt zou worden. Het blok lijkt veel op Blok 2, alleen het vogeltje ontbreekt, er zitten wat meer knoppen op.

Tot ik met Blok 3 begon had ik alleen de beschikking over mijn “normale” strijkijzer. Een van mijn quilt vriendinnen was zo aardig om haar Clover strijkijzertje aan mij uit te lenen. Ik was er meteen weg van! Het werkt zoveel gemakkelijker dan zo’n enorme strijkbout in je handen te hebben dat ik op de Open Europese Quiltkampioenschappen in Veldhoven meteen zo’n strijkijzertje heb gekocht. Iedereen die veel appliqueert en werkt met freezer paper en stijfsel of lijm kan ik het aanbevelen!

Inmiddels is Blok 4 ook al uitgekomen, deze keer moeten er vier exemplaren van dit blok gemaakt worden. En ik ben pas op de helft van blok 3! Het eerste exemplaar is af en het tweede bijna.

Blok 3-1 Love Entwined
Ineengestrengelde liefde

De laatste weken ben ik wel te vinden geweest achter mijn naaimachine, maar ik was met andere dingen bezig. Ruim 35 jaar maak ik kleding voor mezelf en voor mijn Jongste DD. Ze heeft haar vaders lange armen en benen geërfd, dus in winkels zijn blouses, colberts, truien en jassen alleen maar voorradig met voor haar te korte mouwen. Eens in de zoveel tijd bereikt me een noodkreet en ach, zo’n kind gun je toch een fanta, niet dan?

Met plezier heb ik aan deze blouses gewerkt, de projecten waar ik aan bezig ben stop ik dan ver weg, want steeds als ik kleding maak mis ik het patchen, appliqueren en quilten en als ik quilt en ik zie een leuk patroon voor welk kledingstuk dan ook (of een mooie stof) kan ik niet wachten om daar aan te beginnen. Vroeger liet ik gewoon alles liggen en wisselde ik regelmatig, maar dan wordt het op mijn werkkamer na verloop van tijd zo’n puinhoop dat ik nu alles wat afleid wegstop.

En dan hebben we natuurlijk nog het mooie weer dat lokt! Als het even kan pak ik mijn fiets en ga eens kijken of ik nog iets kan vinden dat leuk is om te fotograferen. En zaterdag was er zo’n gelegenheid. In ons dorp was een deel van de afsluiting van de Week van de Amateur Kunst. Er was van alles te doen op het plein bij ons winkelcentrum. Er was een kunstmarkt maar ook optredens van koren, een mevrouw die voorlas uit eigen werk, gratis ijsjes (!) en een voortreffelijke cabaretier die het geheel afsloot met een conference vol herkenning en humor.

P1080829
Lekker in het zonnetje met een gratis ijsje

P1080834
De lokale tv was ook aanwezig

P1080824
Zeemanskoor De Leyezangers

DH en ik vonden hem zo goed dat we meteen kaartjes hebben gekocht voor zijn voorstelling van a.s. vrijdag. Ik verheug me er nu al op……

 

woensdag 11 mei 2011

Van een bezoeker en een onbewoonbare woning…..

Omdat het zo droog is geef ik mijn planten bijna iedere dag water. Aan de schutting, boven een aantal planten, hangt al jaren een nestkastje voor mezen. Jaar in, jaar uit vonden de meesjes dit mezenhuisje en bouwden hier hun nest. Met plezier volgden we de werkzaamheden en het heen en weer vliegen als er gevoederd moest worden.

Dit jaar hoorde ik steeds een verwoed gezoem als ik bij het mezenhuisje in de buurt kwam. Het was ook opvallend hoeveel bijen rond het kastje zwermden, maar ach zoals gezegd, het hing boven de planten. Gisteren lunchten we weer heerlijk buiten en terwijl ik zat te genieten van een kopje thee zag ik een bij het mezenkastje invliegen. En nog een, en daarna nog een aantal. Ineens viel de euro (of welke munt tegenwoordig moet vallen) en telde ik een en een bij elkaar op. Er zat een bijennest in, dat kon niet anders. Het enige dat ik kon bedenken was de opening dichtplakken en hopen dat dit werkte.

P5110025

Sinds vanochtend is het stil rond en in het huisje…….

Bij de buren hadden ze een vijver vol vis. Let op het gebruik der tijden, hadden. Ondanks dat we in een redelijk gevulde woonwijk wonen weten reigers ons te vinden. Tijdens dezelfde lunch zag ik een reiger op het dak van de achterburen zitten. Op zijn gemak zat hij te kijken welke vijver het meeste aanbod had. Hij koos voor de buren….

P5100018

Ook daar is het ineens stukken stiller in de vijver……

easter

Van zomer in de lente………

Al weken is het warm, veel warmer dan eigenlijk zou moeten. 20 Maart hebben we de hele middag op een terras in Park Sonsbeek gezeten, gewoon in t-shirts! Met Pasen was het rond 25 graden, zodat de eieren heel voorzichtig buiten verstopt konden worden. Vooral niet op een te zonnige plaats want dat zouden ze niet halen. De week ervoor hebben we de hele middag met mijn schoonzussen buiten in de zon gezeten (zij in de zon en ik in de schaduw natuurlijk) en laatste week was het weer zo warm. Afgelopen zaterdag om 12.00 uur was Nederland het warmste plekje van Europa! Portugal eat your heart out!

Door die warmte moesten de planten die in potten stonden en de nieuwe die in de volle grond had gezet bijna dagelijks water hebben. Ik vrees nu het oververbruik van het water al….. Omdat we het plan hadden om ‘n maand met vakantie te gaan had ik geen nieuwe planten gekocht voor op de etagère en bloeien daar de bosviolen tegen de verdrukking in. De bloemen waren prachtig maar de blaadjes verdorden steeds meer en dag na dag zag het er onverzorgder uit. Maar zo lang als het leeft heb ik er moeite mee om ze dan weg te gooien.

Op een van de foto’s zie je mijn nieuwe engel, kijk maar eens goed.

Gisteren was er zo weinig waterdruk dat het bijna onmogelijk was om alle planten water te geven. Ik durf nog niet goed te zeggen dat ze het zelf maar moeten zoeken, vooral in de potten is dat lastig. In de voortuin staat er onder een boom een boerenhortensia, die schreeuwt iedere dag aan het eind van de dag om water. Zijn buurman de boom haalt het water daar voor hem weg, dus we brengen emmers daarheen. Gelukkig blijft deze struik nu trots overeind staan.

De knoppen in de pioenrozen worden steeds dikker en ook de papavers laten hun bollen zien. Mijn planten reageren wat later dan gemiddeld omdat onze tuin op het westen ligt. Bijna iedere morgen is mijn eerste gang naar de tuin, dan haal ik verwelkte bloemen weg en geef alles lekker fris water. Het is een erg relaxete manier van wakker worden……….

easter

maandag 9 mei 2011

Van kampioenen, quilts, en winkeltjes…

Afgelopen zondag ben ik naar de Open Europese Quiltkampioenschappen in Veldhoven geweest. Het was de laatste dag én Moederdag dus mijn quiltvriendin en ik gokten dat het niet zo druk zou zijn. Het was prachtig weer en ook dat werkte er volgens mij aan mee dat er geen enorme rijen quiltsters stonden toen wij aankwamen bij Koningshof.

Er was een tentoonstelling van Baltimores, omdat we daar nu hevig in geïnteresseerd zijn gingen we daar eerst heen. Er hingen fantastische Baltimores, zowel klassiek als vertaald naar nu. Mijn hart gaat toch het meest uit naar de klassieke Baltimore, maar ook de anderen kon ik erg waarderen.

Van de quilts van Pat Archibald was ik erg onder de indruk. Het is verbazingwekkend om te zien met wat weinig middelen ze het voor elkaar krijgt om je een levensechte figuur te laten zien! Hieronder geef ik een impressie weer van foto’s gemaakt door mij en mijn Bee-vriendin.

Natuurlijk is “Veldhoven” veel meer dan alleen maar quilts. Er staan rijen winkeltjes, met lampen, naaimachines, garens, scharen, patronen, maar natuurlijk ook lapjes.

Deze keer had ik een klein boodschappenlijstje bij me waar ik meteen al vanaf week. Vorig jaar begon ik ook bij de stand van Aurifill, nu brachten we daar ook een bezoek nadat we de Baltimores gezien hadden. Ze hadden prachtige boxen om mijn Venne katoen in op te bergen. Ik kocht er jammer genoeg maar twee. Daar zou het mee moeten kunnen, maar ik vind het zo prachtig staan als die klossen op kleur bij elkaar. Dus nu zoek ik naar nog zo’n box, wat wel moeilijker is dan ik dacht.

Ik heb ook prachtige verf gekocht waar ik al lang iets mee wil doen. Al pratend met deze meneer kwam ik op nog meer technieken die ik wilde proberen, zeker omdat ik de dingen daarvoor al in huis heb. Ik vond een schat van een houten kistje, er zaten heel veel kleine klosjes in vol met zijden garen. Bij Atelier SIgrid Pöschl kocht ik handgeverfd zijden, wollen en katoenen garen, prachtig van kleur, ‘n beetje kerrie.
The House of Embroidery had weer dat mooie garen waar ik vorig jaar wat van uit Afrika liet komen. Nu koos ik voor de heldere kleuren van koraalrood, via zachtgeel en hardgroen naar helblauw. Ik kan niet wachten om ze te proberen.

Als je goed kijkt zie je ook een mooi schaartje. Links op een foto ligt mijn strijkijzertje en ik heb ook wat grijze lapjes meegenomen voor een nog geheim project van me. Wat niet op de foto staat is een engel die ik bij het laatste standje dat we bezochten kocht. Ik heb iets met engelen en kan er moeilijk aan voorbij lopen.

Ondanks het regelmatig bijkomen met koffie, ‘n lunch en thee was ik toch behoorlijk moe. Ik ben blij dat ik op zulke dagen mijn rollator bij me heb.

Vandaag maar wat later opgestaan en heel langzaam begonnen…….

easter

dinsdag 3 mei 2011

Van een quiltshop en een strijkijzertje…..

Zoals iedere quiltster ben ik gek op allerlei dingsigheidjes die het quilten zouden vereenvoudigen. Helaas merk ik zoals velen met mij dat die dingsigheidjes vaker en vaker in een laadje verdwijnen. Of ze werken toch niet echt zo makkelijk als (meestal) op beurzen verteld, of je gebruikt ze een aantal keren en dan lijkt jojo’s maken ineens niet meer zo nodig of je bent vergeten hoe het precies allemaal werkte toen je ermee thuis kwam. Een van de dingen die ik bij vriendinnen zag, maar toen ik zelf er eentje wilde kopen schrok ik van de prijs. Toen ik mijn quiltvriendinnen ernaar vroeg zei de ene dat ze hem zo goed als niet gebruikte en de tweede gebruikte hem erg weinig. Dus waarom zou ik zo’n ding aanschaffen? Die reden is snel gevonden als je hele kleine stukjes stof moet omstrijken en je staat met je stoomstrijkmachine je handen bijna te verbranden. We zouden met vakantie gaan, een maand naar Frankrijk en een van mijn vriendinnen stelde voor om haar strijkijzertje te lenen dan zou zij voor mij op de beurs rondkijken of ze er eentje kon vinden. Ik vond het zo aardig dat ik spontaan aanbood om er een zakje voor te maken.

Nu had ik wel een patroon voor zo’n zakje, maar ik had ook een heel leuk appliqué patroon waar ik een leuke toepassing voor zocht. Het lag al dagen op mijn werktafel. Toen ik er weer naar keek zag ik dat dit patroon kon gebruiken voor het zakje. Het patroon stond in een aflevering van Home Spun en is van de hand van Anni Downs van Hatched and Patched. Ik heb eerst het hele patroon geappliqueerd behalve het dak van de quiltshop:

Tasje Caroline 1

Daarna heb ik de zijnaad gestikt, de bodem erin gezet, een voering op dezelfde manier gemaakt en bevestigd. Daarna kwam het dak dat ik apart heb gemaakt er boven aan vast.

Tasje Caroline 2

Het dakje sluit met drukkers op de achterkant:

Tasje Caroline 3

Intussen ben ik zo weg van het strijkijzertje dat ik er zelf ook een wil. Het zakje maak ik met plezier nog een keer…..

easter